سیستم های اطفاء حریق

- سیستم اطفاء اتوماتیک گاز CO2

CO2

در شرایط عادی CO2 گازی بی بو (Odorless)، بی رنگ (Colorless) و نارسانای الکتریکی (Nonconductive) با چگالی در حدود %۵۰ (۱٫۵ برابر) سنگین تر از هوا و از خانواده گازهای بی اثر (Inert Gas) می باشد. سیستم اطفاء حریق اتوماتیک با گاز CO2 به واسطه کاهش میزان اکسیژن در محیط به نقطه ای کمتر از میزان اکسیژن لازم جهت سوختن، حریق را خاموش می نماید. به دلیل کاهش اکسیژن در هنگام اطفاء، استفاده از این گاز به طور اتوماتیک در محل هایی که افراد حضور دارند، طبق استاندارد، ممنوع می باشد. این گاز در سیلندرهای ۶۷ لیتری، حاوی ۴۵ کیلوگرم گاز، تحت فشار ۶۰ بار ذخیره می گردد و به عنوان اصلی ترین گزینه اطفاء حریق پست های برق (Engine  Room, Switchgear Room Substation) و سایر محیط های الکتریکال که افراد به طور عادی در آن مکان ها حضور ندارند، می باشد. دیگر اجزای تشکیل دهنده آن شیرهای برقی می باشند که با دریافت سیگنال از مرکز اعلام حریق فعال شده و باعث تحریک شیر اصلی سیلندرها می شوند.

 

 

- سیستم اطفاء اتوماتیک گاز FM200

FM200

گاز (FM200 HFC 227ea) یک عامل موثر، پاک و امن جهت اطفاء حریق از خانواده هالو کربن ها و با فرمول شیمیایی هپتا فلوئور پروپان (CF3CHFCF3) می باشد و عامل بسیار مناسبی جهت جایگزینی با گاز هالون ۱۳۰۱(Halon 1301)  بوده و می توان از آن به صورت کاملا اتوماتیک در محیط های عمومی که افراد حضور دارند (به علت عدم ایجاد خفگی) استفاده نمود. گاز FM200 شامل برم (Bromine) یا کلرین (Chlorine) نمی باشد و بنابراین تاثیری مخرب بر لایه ازن ندارند و بدون آن که مشکلی جهت محیط زیست ایجاد کند می توان از آن استفاده نمود. FM200 حریق ها را به وسیله جذب گرما از آتش (جذب انرژی حرارتی و در نتیجه خنک کردن) و تاثیر شیمیایی (به وسیله عمل Fluorine Radical بر واکنش زنجیره ای شعله) خاموش می کند.

مطابق استاندارد NFPA بخش ۷۵ و ۷۶ استاندارد BSI بخش ۶۲۶۶-PT1 و همچنین الزامات TIA942 این گاز عامل اصلی اطفاء حریق اتوماتیک در مراکز داده (Data Center)، اتاق های کنترل (Control Room)، مراکز مخابرات (Telecommunication Center)، اتاق های شبکه (Network Room) و … می باشد.

 

 

- سیستم اطفاء اتوماتیک گاز NOVEC 1230

NOVEC

سیستم اطفاء اتوماتیک با گاز NOVEC 1230 با نام تجاری  Sapphire و طراحی به روش Total Flooding توسط کمپانی Tyco ارائه شده است. خصوصیات و ادوات مورد استفاده در این نوع سیستم تا حدود زیادی مشابه سیستم FM200 و تنها ضریب حداقل غلظت آن کمتر از گاز FM200 می باشد. گاز NOVEC1230 یک عامل موثر، پاک و امن جهت  اطفاء حریق با فرمول شیمیایی (CF3CF2C(O)CF(CF3)2 C6 Fluoroketone) می باشد و می توان از آن به صورت کاملا اتوماتیک در محیط های عمومی که افراد حضور دارند استفاده نمود. NOVEC 1230 حریق ها را به وسیله ترکیبی از اثرات فیزیکی و شیمیایی با مواد حاصل از سوختن خاموش می کند. این گاز به میزان کمتری نسبت به هالون اکسیژن موجود در محیط را کاهش می دهد و در نتیجه از خاصیت سمی بودن کمتری نسبت به گاز هالون برخوردار می باشد و می توان از آن جهت سیستم اتوماتیک در مکان های عمومی به صورت اتوماتیک استفاده نمود.

 

 

- سیستم اطفاء اتوماتیک گاز IG541

IG541

شرکت Tyco با طراحی سیلندرها، شیرها، نازل ها، کاهش دهنده های فشار و سایر متعلقات مربوطه اقدام به معرفی این گاز تحت عنوان سیستم Inergen به عنوان یک عامل بسیار قوی در اطفاء حریق نموده است.

گاز (IG541 Inergen) جزو خانواده گازهای بی اثر (Inert Gas) بوده و ترکیبی از سه گاز طبیعی بی اثر که در محیط اطراف ما به طور طبیعی وجود دارند، می باشد. این گازها عبارتند از نیتروژن به میزان ۵۲%، آرگون به میزان ۴۲% و دی اکسید کربن (Carbon Dioxide) به میزان ۸%. این گاز دارای چگالی مشابه هوا بوده و تاثیری بر گرم شدن جو زمین و اثرات مخرب بر لایه اوزون ندارد. نحوه عملکرد سیستم اطفاء Inergen  تا حدودی مشابه با سیستم اطفاء i3 می باشد.

سیستم Inergen به واسطه حضور گازهای آرگون و نیتروژن و در نتیجه کاهش میزان غلظت اکسیژن در محیط در حدود ۱۲% حریق را اطفاء می نماید. زیرا حریق جهت ادامه فعالیت نیاز به حداقل ۱۵% اکسیژن دارد و غلظت کمتر جهت ادامه فرایند سوختن اغلب مواد سوختنی ناکافی بوده و حریق ها خاموش می گردند. میزان اکسیژن در این دامنه جهت ادامه حیات افراد برای یک مدت کوتاه کافی می باشد به همین دلیل استفاده از Inegen در محیط های عمومی که افراد حضور دارند امن می ­باشد.

 

 

- سیستم اطفاء حریق با گاز IG55

IG55

شرکت TYCO با طراحی سیلندرها، شیرها، نازل ها، کاهش دهنده ی فشار و سایر متعلقات مربوطه اقدام به معرفی این گاز تحت عنوان سیستم i3 به عنوان یک عامل بسیار قوی در اطفاء حریق نموده است. گاز IG55 جزو خانواده گازهای بی اثر (Inert Gas) بوده و ترکیبی از دو گاز طبیعی بی اثر که در محیط اطراف ما به طور طبیعی وجود دارند، می ­باشند. این گازها عبارتند از نیتروژن (Nitrogen) به میزان ۵۰% و آرگون (Argon) به میزان ۵۰% دارای چگالی (Density) مشابه هوا بوده و تاثیری بر گرم شدن جو زمین (GWP= 0) و اثرات مخرب بر لایه اوزن (ODP= 0) ندارند و همچنین تاثیری بر آب و هوا ندارد و بسیار کم ضرر تر از گاز CO2 می باشد. IG55 به واسطه حضور گازهای آرگون و نیتروژن و در نتیجه کاهش میزان غلظت اکسیژن در محیط در کمتر از ۱۵% حریق را اطفاء می نماید. زیرا حریق جهت ادامه فعالیت نیاز به حداقل ۱۵%  اکسیژن دارد و غلظت کمتر از ۱۵% اکسیژن در حجم محیط، جهت ادامه فرآیند سوختن اغلب مواد سوختنی ناکافی بوده و حریق ها خاموش می گردند. میزان اکسیژن در این دامنه جهت ادامه حیات افراد برای یک مدت کوتاه کافی می باشد به همین دلیل استفاده از IG55 در محیط های عمومی که افراد حضور دارند امن می باشد. متعلقات این نوع سیستم شیرهای برقی، شیرهای کنترل فشار و شیرهای فشار شکن می باشد که وظیفه شیر فشار شکن تقلیل فشار در خطوط انتقال گاز به نازل هاست. فشار داخل سیلندرهای گاز IG55، سه هزار بار (۳۰۰۰bar) می باشد که این میزان فشار توسط شیرهای فشار شکن تا ۶۰ بار کاهش می یابد.

 

 

- سیستم اطفاء حریق آشپزخانه (Kitchen Fire Suppression System)

امروزه رستوران‌ها و فست فودها به لحاظ تجهیزات بکار رفته پیشرفت‌های چشم گیری داشته اند. اما تمام این جاه طلبی های اقتصادی می توانند به راحتی با یک حادثه ی آتش سوزی ویران شوند و همین امر اهمیت سیستم اطفا حریق در آشپزخانه‌ها را به مسئله ای حیاتی برای تداوم این تجارت تبدیل کرده است.

مواد مورد استفاده در پخت و پز از قبیل چربی ها، روغن‌ها و موارد دیگر به طور محسوسی متهم اول اینگونه حوادث بشمار می‌آیند. رسوبات چربی در هودهای تهویه و کانال‌ها، فن‌ها و فیلترهای روغن اشتعال پذیرند و توانایی ایجاد حریق و گسترش آن در طول کانال‌ها را دارند. عواقب این رخداد فراتر از خسارت‌های ناشی از دود و آتش سوزی می‌باشد. مواردی نظیر وقفه در تجارت، کاهش در آمد و از دست دادن شغل نیز قابل تامل هستند. علاوه بر این خسارت هنگفتی به شهرت آن مجموعه نیز وارد می‌آید. حال در نظر بگیرید که این آشپزخانه در یک فروشگاه، فرودگاه یا محیط های تفریحی رخ دهد، آنگاه خسارت های به بار آمده جنبه های گسترده‌ای را در بر می گیرد.

ویژگی محصول:

۱- طراحی مدرن تجهیزات ۲- استفاده از تجهیزات تمام فولاد و ضد زنگ ۳- نازل با زاویه ۶۰ درجه و ارتفاع مناسب (عدم تداخل با تجهیزات آشپزی) ۴- سازگاری با فضای آشپزخانه و تجهیزات آشپزی ۵- نیاز کمتر به مایع اطفا کننده ۶- عدم آسیب و اثر خوردندگی عامل اطفا روی وسایل ۷- عدم احتمال یخ زدگی مایع اطفا کننده

 

 

- سیستم اطفاء حریق گازی تابلو برق

سیستم اطفاء حریق خودکار تابلو برق و مقرون به صرفه برای تجهیزات حساس، سیستم‌های الکتریکی و انواع تابلوهای کنترلی و برقی است که اثربخشی واقعی آن، به خاطر شیلنگ آشکارسازی آن (سنسور حرارتی خطی پنوماتیکی) است که دمای حریق را با دقت بالا تشخیص داده و به سیستم اطفاء این قابلیت را می دهد که با سرعت و به صورت مؤثری عکس العمل لازم را نشان دهد. این آشکارسازی منحصر به فرد می تواند در کوچکترین تابلوهای برق یا سرور و همچنین در پیچیده ترین و بزرگترین تابلو ها مورد استفاده قرار گیرد و این اطمینان را بدهد که پروسه ی آشکارسازی همیشه در حال انجام است.
این نوع سیستم ها در هرفضایی که خطر و احتمال حریق وجود دارد می تواند مورد استفاده قرار بگیرد و انعطاف پذیری بالایی برای استفاده در محیط های مختلف همچون تجهیزات صنعتی، خودروهای اضطراری، انبار تجهیزات، انواع تابلوهای کنترلی و برق و… را دارد.
سیستم اطفاء حریق تابلو برق ها، از دستگاه های CNC و هود بخار گرفته تا اطفاء حریق اتوبوس، می‌تواند راه حل قابل اعتمادی برای سیستم های اطفاء حریق خودکار تجهیزات و تاسیسات حساس پروژه باشد. سیستم اطفاء حریق اتوماتیک، با سرعت حریق را آشکار کرده و مستقیما در همان محل بصورت خودکار و مؤثر حریق را خاموش می کند و نیاز به کنترل پنل گران قیمتی ندارد و از این نظر مقرون به صرفه ترین سیستم اطفاء حریق موجود می‌باشد و همچنین دارای گواهینامه‌های و تاییدیه های بین المللی نظیر UL ،LPCB ،CE ،FM و ULC است.

تنها در چند ساعت برای یک کاربرد و طراحی ساده زمان می برد تا نصب شود و بنابراین به طور قابل توجهی هزینه های نصب آن کاهش می یابد.
ویژگی های قابل اطمینان شیلنگ آشکارسازی که عملا تخلیه اشتباه، زمان و هزینه های بعدی را کاهش می دهد.
شیلنگ های آشکارساز انعطاف پذیر، حفاظت در محیط هایی که دسترسی به آنها سخت و مشکل است، جایی که سایر روش های آشکارسازی نمی تواند استفاده شود را پوشش می دهد.
سیستم با تخلیه مستقیم: سیستم با تخلیه مستقیم ؛با استفاده از شیلنگ تخلیه می کند که این شیلنگ هم کار آشکارسازی حریق و هم کار تخلیه ماده اطفاء را در محل خطر انجام می دهد. هنگامی که حریق شروع می شود، بخشی از شیلنگ که نزدیکتر به حریق است گرم شده و پاره می شود و به نوعی به نازل تخلیه موثری تبدیل می شود. سپس ماده اطفاء کننده از قسمت پاره شده شیلنگ در محل حریق تخلیه میگردد.

سیستم با تخلیه غیر مستقیم: از شیلنگ، به عنوان آشکارساز حریق و فعال کننده سیستم استفاده می کند ولی به عنوان مسیر تخلیه ماده اطفاء از این شیلنگ استفاده نمی شود. هنگامی که شیلنگ حریق را حس می کند، پاره شده و در نتیجه باعث افت فشار می شود که این افت فشار، شیر غیرمستقیم را فعال می کند. بنابراین عامل اطفاء درون سیلندر از طریق نازل ها تخلیه می شوند که فضای تحت حفاظت را از ماده شیمیایی اختصاصی اطفاء حریق پر می کند و بصورت مؤثری حریق را با سرعت و بطور کامل اطفاء می کند. این سیستم معمولا در فضاهای بزرگی استفاده می شود که نیاز به مقادیر زیادی از عامل اطفاء دارند تا بصورت مؤثر، حریق را اطفاء کنند. چندین نازل تخلیه ممکن است برای تامین نیازمندی های کاربرد مورد نظر مورد استفاده قرار گیرند.